Eski zamanlarda bal, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kullanılırdı. Birçok çalışma balın bu özelliğine odaklanmıştır. Ortaya çıkan şey, balın yaralarda kullanılmasının doku yenilenmesini teşvik ederken iltihaplanma ve enfeksiyonları önlediğiydi. Balın enfeksiyonları azaltma yeteneği, bilinen antimikrobiyal etkisiyle bağlantılıdır. Hidrojen peroksitin varlığı aslında bakteri üremesine karşı koyar. Potansiyelini tam olarak anlamaya çalışmak için bu konuda birçok çalışma yapılmıştır. En bilinen bal çeşitleri kestane balı ve anzer balı olarak ikiye ayrılır.
Anti inflamatuar ve yumuşatıcı
Anzer Balı ayrıca fenol ve flavonoid bileşikleri açısından da zengindir ve bunlar onun anti-inflamatuar özelliklerinden sorumludur. Tüm bu faydalı özelliklerin dışında balın cildimiz üzerinde inanılmaz derecede faydalı etkileri vardır. Özellikle akne ve sivilce durumunda... Nemlendirici maskeler ve keseler gibi birçok ev yapımı güzellik tarifinin gizli bileşeni olabilir.
Mide ve bağırsaklar için faydalı
Bal ayrıca gastrointestinal enfeksiyonlar durumlarda çok faydalı görünmektedir. İltihap önleyici özellikleri ve doku yenilenmesini kolaylaştırması nedeniyle midemizin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabilir. Balın pek çok özelliği arasında kabızlık durumunda yardımcı etkisinden de bahsedebiliriz. Güçlü fruktoz konsantrasyonu, aslında hafif müshil gücü, bağırsak yoluna sıvı akışını uyarır.
Sonuçlar
Hem anzer balı hem de kestane balının faydalı etkileri çoktur ve balın tadını sonuna kadar çıkarmak için, günde bir çay kaşığı tüketmek yeterli olacaktır. (20 g önerilen dozdur). Yetersiz beslenme, asteni, zehirlenme ve sinir krizi durumlarında bile sağlığımız için çok yararlı olan gerçek bir süper gıdadır. Ayrıca besleyici ve üretken özelliklerinden dolayı çevreye olumsuz etkisi olmayan sağlıklı bir üründür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder